MENÜ

Eredeti vagy utánzat?

Gyakran olvasom a “Menyasszonyi csevegő” kérdéséit, kommentjeit. Az eredeti-másolat témában úgy érzem félreértések illetve téves információk sokasága hömpölyög a netes felületeken. 

Megpróbálok egy kis segítséget nyújtani sok “városi legenda” tisztázásában. Előre jelzem, nem arról szeretnék beszélni, amikor valaki egyéni elképzelések alapján varratja az álomruhát. Ezek a menyasszonyok pontosan tudják a ruha eredetét, hiszen a cégek, szalonok, varrónők nevükkel, akár márkajelükkel, vállalják munkáikat.

Talán egy pár jó tanács segít eligazodni a menyasszonyoknak abban, hogy a választott ruha valóban eredeti:

 

  • Először is mielőtt elindulunk, nézzük meg annak a szalonnak a weboldalát, amelyet fel szeretnénk keresni. Azok a szalonok, ahol eredeti  ruhákat forgalmaznak, pontosan feltüntetik a márkákat, azok logóit, esetleg bemutatják magát a céget is.
  • A ruhák belsejében található az adott cégre jellemző címke - meg is lehet keresni -, amely a vállalat nemzetközileg levédetett logója.
  • A fotó és az elnevezés is segít a beazonosításban.  Ennek is megvan pontos tematikája!  A modelleket a neten is meg lehet találni, csak be kell ütni a nevét a keresőbe.
  • A modellek adottak. Nem lehet egyéni kérésnek megfelelő változtatásokkal megvarratni. Csak a katalógusokban megjelölt színben, a megfelelő méretben lehet rendelni.
  • Ezenkívül az eredeti ruhák uszállyal készülnek. Ez lehet egészen kicsi, az un. seprű uszálytól, a hosszan elterülő  királyi uszályig.
  • A belsőfűző is (ami egy vastag melltartópántra  emlékeztet, mely a ruha testhez való igazodását még inkább segíti), általában az eredeti ruhára jellemző.
  • A csipkemotívumokat, gyöngyöket, díszítéseket kézzel dolgozzák a ruhákra, soha nem ragasztással!
  • Az eredeti ruháknak a másolatokkal szemben, érezhető tartása van, még akkor is, ha a próbált ruha nem pont a menyasszony mérete. Itt szeretnék adni egy jó tanácsot. Nincs az a ruha, amit ne kellene a menyasszonyra igazítani!
  • Fontos megemlítenem az anyagok kiváló minőségét. A “hercegnő” fazonnál például az alsó tüll réteg merevebb, mert ez adja a szoknya tartását. Kifelé haladva a rétegek egyre könnyedebb, lágyabb minőségben készülnek. A legfelső már a fátyoltüll puhaságát is eléri.

A menyasszonyi viselet minden részletét, a gombtól a csipke mintájáig, hihetetlen gondossággal, kiváló divattervezők tervezik. Tehát nem az anyaghoz tervezik a modell, hanem fordítva. Minden modellhez külön tervezik, gyártatják azokat. Ezek a minőségi alapanyagok, jól bírják a kölcsönzést, nem mennek tönkre már 1-2 alkalom után.

A nagy márkák mögött azonkívül, hogy világhírű tervezők kiváló alapanyagokból tervezik a modelleket, hatalmas szakembergárdák folyamatosan kutatják az új technológiákat, keresve a még  rugalmasabb, könnyedebb anyagokat, a kényelmesebb midereket, halcsontokat… És ez mind-mind benne van egy eredeti ruha színvonalában.

Higgyétek el Budapesten és vidéken is sok olyan szalonnal találkozhattok, ahol a hitelesség és minőség a legfontosabb szempont, ahol  fel sem merül a menyasszonyok félrevezetése olcsó hamisítványokkal.

 

Kiss Györgyi 

tulajdonos