MENÜ

Mindent, amit az uszályról tudni lehet

 

 

A ruha egyik ékessége az uszály, mi sem bizonyítja ezt legjobban, minthogy a világ nagy menyasszonyi ruha tervezői szinte kizárólag uszállyal képzelik el és tervezik kollekcióikat. Ez természetesen nem véletlen, hiszen az uszály fenségesebbé varázsolja a ruhát: igazán királynői látvány, ahogy a menyasszony vonul  a násznép tekintetétől övezve az oltár felé. A látvány, a ruha susogása, az uszály, ahogyan lassan követi a boldog arát… Igazán nem mindennapi pillanat.

 

Mitől függ, hogy milyen hosszú uszállyal rendelkező ruhát válasszunk?

Több tényezőt is fegyelembe vehetünk. Fontos, hogy hol van a ceremónia, az esküvői party ("lakodalom") helyszíne. Más az elképzelés egy tengerparti, homokos szertartásra, és természetesen más egy hagyományos, akár több száz fős falusi esküvőre.

Nem elhanyagolható továbbá, hogy milyen a menyasszonyi ruha fazonja, hiszen stílusában tökéletesen a ruhához illő uszály tovább emeli a választott modell szépségét, tökéletességét.

De mint mindenben a menyasszonyi ruha választásánál, itt is a legfontosabb a menyasszony elképzelése. Az érzés, amit mindenki keres, amikor megtalálja a RUHÁT.

 

Milyen uszályokat különböztetünk meg?

 

Seprő uszály

A legkisebb fajta uszály. A ruha alsó részének folytatásaként nyúlik hátra. Igazán könnyed, légies ruhák kelléke, hiszen az uszály hossza alig éri el a 40 centimétert. Ezzel  a rövid uszállyal "söpri" a menyasszonya padlót. Az angol neve –sweep- is erre a tulajdonságára utal és talán a legkényelmesebb uszály típus. Elsősorban az egyszerűségre törekvő menyasszonyok választják előszeretettel, továbbá tengerparti illetve kültéri esküvőkön kedvelt fazon.

 

 

Udvari uszály

Sokan összetévesztik a seprő uszállyal. Ez nem véletlen, hiszen nem sok különbség van a kettő között. Talán a legfontosabb, hogy az uszály ennél  a fazonnál  már a szoknyarész derekától indul és omlik alá. Természetesen a hossza is már nő egy kicsit, de itt is mindössze 90 centiméter a megengedett.

Egy picit már hatásosabb, feltűnőbb, mint elődje.

 

 

Kápolna uszály

A legkedveltebb fazon, hiszen a 1,5 méteres hossz még aránylagos kényelmet tud biztosítani viselőjének. Egyszerre nyújt elegáns megjelenést a ruhának és viselőjének is, nem mellékesen pedig a hossz optikailag nyújtja a menyasszony termetét. Fontos megemlíteni, hogy ennél az uszály típusnál már elkel egy kis segítség az uszály elrendezésénél. A ceremónia végeztével az uszály felcsatolható, így egy szép „legyező” alakul ki  a menyasszonyi ruha szoknyarészénél.

 

 

Katedrális uszály

Ezzel a típussal elérkeztünk azokhoz az esküvői ruhákhoz, melyeknél nem a kényelem, hanem a látvány az elsődleges szempont. A 2,5 méteres uszályhosszal rendelkező ruha lélegzetelállító, ezért sem meglepő a tény, hogy a tradicionális esküvők legmegfelelőbb darabja. Azonban az arának fel kell készülnie, hogy ennek az öltözetnek bizony súlya van. Bár még ezt a hosszt is fel lehet kötni, amely az aránylagos komfortos mozgást biztosítani tudja, de bizony ezt a terhet órákig cipelni kell.  Ajánljuk a magasabb termetű menyasszonyok számára, hiszen egy kisebb termetű ara elvész az ilyen szabású ruhában.

 

 

Királyi uszály

Ezt a fazont szinte csak a királyi családok menyegzőjén láthatunk- innen ered az elnevezés is. A hétköznapi esküvőkön a legritkábban találkozhatunk vele. Komoly odafigyelést igényel nem csak a menyasszony, hanem a koszorúslányok részéről is, hiszen a több mint 3 méteres hossz elrendezése nagy munkát jelent. A mozgás, akár az egyszerű járás is sokkal nehezebb, mint a többi változatnál. Kárpótol azonban  a hatás, amely tagadhatatlanul drámai. Ezt a monumentális fazont, csak az arra felkészültek válasszák. A szertartás után  inkább öltsön az ifjú feleség egy komfortosabb öltözéket.