MENÜ

Szokások és hagyományok

 

 

A legismertebb hagyomány a menyasszony öltözködésében jelenik meg, hiszen mindenki ismeri azt a négy dolgot, amit viselnie kell a menyasszonynak. Sokan magyar népszokásnak tartják, holott eredetileg Angliából indult útjára ez a hagyomány, amelyet ha betart a menyasszony, akkor hosszú és boldog házassága lesz! De vajon tudjuk-e a jelentését?

1) Minden menyasszonynak viselnie kell valami régit. Ez elsősorban az ifjú ara „leány” életét szimbolizálja, amikor még „eladósorban” volt. Ez lehet akár egy meglévő hajcsat, vagy fehérnemű vagy fülbevaló, nyaklánc.

2) Minden menyasszonynak viselnie kell valami újat. Az előző pontból már gondolhatjuk, hogy ez az új életének a kezdetét jelenti. A legtöbb menyasszony esetében ezt a menyasszonyi ruha szokta megtestesíteni, de lehet akár a cipő vagy a menyasszonyi ruha kiegészítői is.

3) Minden menyasszonynak viselnie kell valamilyen kék színű kiegészítőt. A kék a hűség színe, így a közös élet hűséggel teli mindennapjait jelenti ez a babona. Ma már a menyasszonyok legtöbbje a harisnyakötőt választja kék színként, de elképzelhető hajdíszben is vagy virágcsokorban is.

4) Minden menyasszonynak viselnie kell legalább egy kölcsönkapott kiegészítőt.  A kölcsönkapott vagy kölcsönkért kiegészítő a barátság és a szeretet jele. Sok menyasszony ma már például a kis táskát vagy kesztyűt vagy kis hajcsatot kér kölcsön a jeles napra.

 

 

Sokszor hallunk viszont számunkra is új vagy eddig ismeretlen babonát:

Egyes területek rozmaring ágakat viselnek a párok a szertartás alatt. Ez a fűszernövény ugyancsak a hűség megtestesítője, ezért szoktak – bár manapság már egyre kevésbé – rozmaringot tűzni a menyasszony hajába vagy a vőlegény zsebébe is.

De tudtátok például hogy az ifjú pár elé miért szórnak rózsaszirmokat? A rózsaszirom – hasonlóan az egyre népszerűbb rizsszóráshoz is – a termékenység szimbóluma, vagy ahogy szokták mondani „bő gyermekáldást” kíván a násznép.

Ma már tréfás pontja egy-egy esküvőnek a menyasszony elrablása, azonban a régi időkben ezt komolyan is vették. Ha ugyanis a vőlegény nem figyelt eléggé a menyasszonyára, azt könnyen el lehetett „rabolni”, ezzel pedig a násznép előtt nyilvánvalóvá vált, hogy a férfi nem érdemelte meg leendő feleségét.

Bár elsősorban az amerikaiaknál kötelező, de egyre több hazai esküvőn is megjelenik az autó végére akasztott konzerves dobozok, „nászutasok” tábla. A konzerves dobozok – az autó elindulásakor – nagy zajt csapnak, ezzel pedig elűzik a gonosz szellemeket és a szegénységet is.

És ha már megvolt a színes-díszes esküvő, az új lakásba költözéskor figyelni kell arra is, hogy a beköltözéskor legyen só és kenyér is, hiszen ezzel biztosítják azt, hogy együtt töltött idő alatt az éhség elkerüli házukat.